Wat is het verschil tussen vette en droge koffiebonen?

Daar staat ‘ie dan. Je nieuwe koffiemachine. Een prachtexemplaar. Je wilt natuurlijk lang van ‘m genieten. Zorg daarom ook goed voor je koffiemachine. Gebruik droge koffiebonen!

Calor Classico

CALOR Classico koffiebonen

12.9524.20 incl. BTW

Mild, vol en zoet smakend met vleugen van mokka en hazelnoot. Een blend met o.a. de Brasil Yellow Bourbon, Colombia Supremo en Costa Rica Tarazzu.

Droge koffiebonen

Vette koffiebonen

Vette koffiebonen

 

 

 

 

 

 

 

 

In het kort: Elke koffieboon bevat vet. Vette koffiebonen zijn slecht voor je koffiemachine. Droge koffiebonen niet. Vette koffiebonen zijn vaak ook bitter en hebben een minder volle body.

Hoe ontstaan vette koffiebonen?

Tijdens het slow roast brandproces stijgt de temperatuur richting de 200°C en worden de koffiebonen steeds donkerder van kleur. Wanneer de temperatuur in de buurt van de 200°C komt, komt de 2e crack en dan begint de koffieboon te “zweten”.

Tijd

Tijd speelt ook vaak een rol bij vette koffiebonen. Na een aantal maanden (koffiebonen in de supermarkt komen pas na 4-8 maanden bij de consument terecht!) is er de kans dat de koffiebonen beginnen te zweten door oxidatie. Met vers gebrande koffiebonen heb je hier dus geen last van.

Zweten

Als je koffiebonen dus extra donker brand gaan deze dus zichtbaar “zweten”. De oliën komen dan naar de oppervlakte van de boon en dit worden ook wel vetten genoemd. Als deze vette koffiebonen in de machine terecht komen is dat ongunstig voor de werking van de maalschijven en de rest van de machine.

Je moet je koffiemachine natuurlijk geregeld schoonmaken, afhankelijk van het gebruik, maar met een vette boon nog frequenter.

Droge koffiebonen

Bij CALOR kiezen we bewust voor mooie droge koffiebonen. Dus geen donker gebrande, glanzende koffiebonen met een bittere en vlakke smaak maar mooie Arabica koffiebonen met een volle en zachte smaak, dat kenmerkt koffiebonen van Calor!

Calor koffiebonen worden op de slow roast methode gebrand, dus op lage temperaturen in plaats van hoge temperaturen. Ook hiermee beperken we dat de koffiebonen gaan zweten.

Over CALOR Koffiebonen

DE OORSPRONG

De liefde voor koffie is ontstaan tijdens een reis door Italië, want met haar mooie stranden, kleurrijke dorpen en fantastische keuken had Italië al snel indruk gemaakt. Een overheerlijke kop koffie werd voor mij gezet met een Bialetti Moka Express, de voorloper van de traditionele espressomachine. Het prachtige gepruttel, de heerlijke geur van koffie en de smaak van verse bonen bracht zorgden ervoor dat ik dit vaker wilde drinken. Daarom heb ik in augustus 2014 CALOR opgericht.

Met CALOR kies je voor kwaliteitskoffie. De kenmerken van kwaliteitskoffie vindt je in de kwaliteit van de koffiebonen, het brandproces en versheid.

HET BRANDPROCES

In de koffiebranderij worden dagelijks koffiebonen gebrand op ambachtelijke wijze. Met de nadruk op dagelijks want dat is hét uitgangspunt van Calor: vers. Vers gebrand en de volgende dag aan huis geleverd met branddatum op de verpakking.

Dit doen we met de slow roast methode, dit is meer roosteren dan branden op ongeveer 200 graden. Zo krijgt elke boon de tijd om zijn karaktervolle smaak en aroma te ontwikkelen.

VERSHEID & HOUDBAARHEID

Onder verse koffiebonen verstaan wij koffiebonen die tot 8 weken geleden zijn gebrand. De koffiebonen kan je dus 8 weken lang als verse koffie drinken. Na 8 weken noemen wij de koffiebonen niet meer vers. De koffiebonen zijn na 8 weken natuurlijk nog perfect te gebruiken, koffiebonen hebben namelijk een houdbaarheid van 1 jaar na branddatum.

Bewaar je bonen luchtdicht op een koele, droge en donkere plaats.

FAIRTRADE – DIRECT TRADE

De Speciality Coffee’s worden rechtstreeks bij de boeren afgenomen. We weten dus alles over deze koffie’s en over de boeren en de plantages. Op dit moment is er een rechtstreekse koffielijn met Brazilië waarmee o.a. de Santos Brasil mee gebrand wordt.

CIRCULAIR

Om verantwoorde koffie te maken willen wij alle producten zo veel mogelijk hergebruiken. Zo gebruikt een oesterzwamkwekerij uit Deventer de vliesjes die vrij komen tijdens het branden, samen met koffiedrab als grondstof voor het kweken van oesterzwammen en worden de jutezakken, waarin de ongebrande koffiebonen binnenkomen, omgetoverd tot plantenbakjes en big-shoppers bij Trajectum in Zutphen door mensen met een lichte verstandelijke beperking.

Na het branden worden de koffiebonen verpakt in een stijlvolle, matzwarte verpakking mét vershoudventiel en voorzien van branddatum.

Benieuwd naar onze koffiesoorten? Bestel hier een proefpakket koffiebonen voor thuis of op het werk!