Brandproces

Met Calor kies je voor kwaliteitskoffie. En dat zie je terug in 3 belangrijke kenmerken: de kwaliteit van de koffiebonen, het brandproces en de versheid van de gebrande koffiebonen. Wij vertellen je hieronder graag iets meer over het brandproces middels de slow roast methode.

 

calor brandproces koffiebonen

Stap 1: Groene koffiebonen

Stap 1: Groene koffiebonen

Aan het begin van het brandproces doen we de nog zware groene koffiebonen in de trommel van de brander. Deze bonen zijn geurloos en er zit geen kraak of smaak aan. Deze trommels verwarmen we tot de juiste temperatuur bereikt is. Dat kan wel oplopen tot 220 graden. Dit kan vari├źren, afhankelijk van de soort koffie die we branden.

Stap 2: “Crack”

calor koffiebonen brandproces

Stap 2 – “Crack”

In een authentieke trommelbrander worden de koffiebonen langzaam opgewarmd. Samen met de lage temperatuur waarop dit gebeurd noemen we dit de slow roast methode. De kleur wordt geel, er komen geuren vrij en het vocht dat nog in de koffiebonen zit, verdampt. De bessen zwellen op, waardoor er druk ontstaat. Ze springen uit elkaar en geven een ÔÇścrackÔÇÖ geluid.

 

 

 

calor brandproces koffiebonen

Stap 3: Het branden

Stap 3: Karameliseren

Wanneer de juiste temperatuur is bereikt, begint het echte branden. De suikers in de bonen karameliseren, waardoor de koffiearoma’s vrijkomen. De kleur verandert van bruin tot donkerbruin. Nu moeten we het brandproces goed sturen, zodat de geur en de smaak volledig tot zijn recht komen.

Over CALOR

DE OORSPRONG

De liefde voor koffie is ontstaan tijdens een reis door Itali├ź, want met haar mooie stranden, kleurrijke dorpen en fantastische keuken had Itali├ź al snel indruk gemaakt. Een overheerlijke kop koffie werd voor mij gezet met een Bialetti Moka Express, de voorloper van de traditionele espressomachine. Het prachtige gepruttel, de heerlijke geur van koffie en de smaak van verse bonen bracht zorgden ervoor dat ik dit vaker wilde drinken. Daarom heb ik in augustus 2014 CALOR opgericht.

Met CALOR kies je voor kwaliteitskoffie. De kenmerken van kwaliteitskoffie vindt je in de kwaliteit van de koffiebonen, het brandproces en versheid.

HET BRANDPROCES

In de koffiebranderij worden dagelijks koffiebonen gebrand op ambachtelijke wijze. Met de nadruk op dagelijks want dat is h├ęt uitgangspunt van Calor: vers.┬áVers gebrand en de volgende dag aan huis geleverd met branddatum op de verpakking.

Dit doen we met de slow roast methode, dit is meer roosteren dan branden op ongeveer 200 graden. Zo krijgt elke boon de tijd om zijn karaktervolle smaak en aroma te ontwikkelen.

VERSHEID & HOUDBAARHEID

Onder verse koffiebonen verstaan wij koffiebonen die tot 8 weken geleden zijn gebrand. De koffiebonen kan je dus 8 weken lang als verse koffie drinken. Na 8 weken noemen wij de koffiebonen niet meer vers. De koffiebonen zijn na 8 weken natuurlijk nog perfect te gebruiken, koffiebonen hebben namelijk een houdbaarheid van 1 jaar na branddatum.

Bewaar je bonen luchtdicht op een koele, droge en donkere plaats.

FAIRTRADE ÔÇô DIRECT TRADE

De Speciality CoffeeÔÇÖs worden rechtstreeks bij de boeren afgenomen. We weten dus alles over deze koffieÔÇÖs en over de boeren en de plantages. Op dit moment is er een rechtstreekse koffielijn met Brazili├ź waarmee o.a. de Santos Brasil mee gebrand wordt.

CIRCULAIR

Om verantwoorde koffie te maken willen wij alle producten zo veel mogelijk hergebruiken. Zo gebruikt een oesterzwamkwekerij uit Deventer de vliesjes die vrij komen tijdens het branden, samen met koffiedrab als grondstof voor het kweken van oesterzwammen en worden de jutezakken, waarin de ongebrande koffiebonen binnenkomen, omgetoverd tot plantenbakjes en big-shoppers bij Trajectum in Zutphen door mensen met een lichte verstandelijke beperking.

Na het branden worden de bonen verpakt in een stijlvolle, matzwarte verpakking m├ęt vershoudventiel en voorzien van branddatum.

Benieuwd naar onze koffiesoorten? Bestel hier een proefpakket koffiebonen voor thuis of op het werk!

MEEST GEKOZEN