Brandproces voor slow roast coffee

Met Calor kies je voor kwaliteitskoffie. En dat zie je terug in 3 belangrijke kenmerken: de kwaliteit van de koffiebonen, het brandproces en de versheid van de gebrande koffiebonen. Wij vertellen je hieronder graag iets meer over het brandproces middels de slow roast methode.

 

calor brandproces koffiebonen roast coffee

Stap 1: Groene koffiebonen roast coffee

Stap 1: Groene koffiebonen

Het brandproces begint met groene koffiebonen. Deze bonen zijn ongeroosterd en hebben nog niet de kenmerkende smaak en aroma van koffie. De kwaliteit van de groene bonen is van groot belang voor het uiteindelijke resultaat. De bonen moeten van hoge kwaliteit zijn en vrij zijn van defecten. Aan het begin van het brandproces doen we de nog zware groene koffiebonen in de trommel van de brander. Deze bonen zijn geurloos en er zit geen kraak of smaak aan. Deze trommels verwarmen we tot de juiste temperatuur bereikt is. Dat kan wel oplopen tot 220 graden. Dit kan vari├źren, afhankelijk van de soort koffie die we branden.

Stap 2: “Crack”

calor koffiebonen brandproces roast coffee

Stap 2 – “Crack” roast coffee

Na het branden van de bonen zullen ze een bepaalde fase bereiken die bekend staat als “crack”. Dit is het moment waarop de bonen beginnen te barsten en het vocht begint te verdampen. Dit is een belangrijk moment omdat het de smaak en aroma van de koffie be├»nvloedt. Het eerste “crack” moment geeft de koffie een lichtere smaak en aroma, terwijl het tweede “crack” moment de koffie een donkerdere smaak en aroma geeft. In een authentieke trommelbrander worden de koffiebonen langzaam opgewarmd. Samen met de lage temperatuur waarop dit gebeurd noemen we dit de slow roast methode. De kleur wordt geel, er komen geuren vrij en het vocht dat nog in de koffiebonen zit, verdampt. De bessen zwellen op, waardoor er druk ontstaat. Ze springen uit elkaar en geven een ÔÇścrackÔÇÖ geluid.

 

 

 

calor brandproces koffiebonen

Stap 3: Het branden

Stap 3: Karameliseren

Wanneer de juiste temperatuur is bereikt, begint het echte branden. De suikers in de bonen karameliseren, waardoor de koffiearoma’s vrijkomen. De kleur verandert van bruin tot donkerbruin. Nu moeten we het brandproces goed sturen, zodat de geur en de smaak volledig tot zijn recht komen. Na de “crack” fase begint de koffie te karameliseren. Dit is het moment waarop de suikers in de bonen beginnen te karamelliseren en de koffie zijn kenmerkende smaak en aroma krijgt. Het is belangrijk om de bonen op het juiste moment te stoppen met branden om te voorkomen dat ze te donker worden en een verbrande smaak krijgen.

Tot slot, slow roast koffie is een kunst op zichzelf. Het brandproces is een delicate balans tussen precisie en kennis. Door de juiste kwaliteit bonen te gebruiken en het brandproces op de juiste manier uit te voeren, ontstaat een koffie met een rijke, volle smaak en aroma. Het is een ware traktatie voor de koffieliefhebber.

Vergelijken

Over CALOR

DE OORSPRONG

De liefde voor koffie is ontstaan tijdens een reis door Itali├ź, want met haar mooie stranden, kleurrijke dorpen en fantastische keuken had Itali├ź al snel indruk gemaakt. Een overheerlijke kop koffie werd voor mij gezet met een Bialetti Moka Express, de voorloper van de traditionele espressomachine. Het prachtige gepruttel, de heerlijke geur van koffie en de smaak van verse bonen bracht zorgden ervoor dat ik dit vaker wilde drinken. Daarom heb ik in augustus 2014 CALOR opgericht.

Met CALOR kies je voor kwaliteitskoffie. De kenmerken van kwaliteitskoffie vindt je in de kwaliteit van de koffiebonen, het brandproces en versheid.

HET BRANDPROCES

In de koffiebranderij worden dagelijks koffiebonen gebrand op ambachtelijke wijze. Met de nadruk op dagelijks want dat is h├ęt uitgangspunt van Calor: vers.┬áVers gebrand en de volgende dag aan huis geleverd met branddatum op de verpakking.

Dit doen we met de slow roast methode, dit is meer roosteren dan branden op ongeveer 200 graden. Zo krijgt elke boon de tijd om zijn karaktervolle smaak en aroma te ontwikkelen.

VERSHEID & HOUDBAARHEID

Onder verse koffiebonen verstaan wij koffiebonen die tot 8 weken geleden zijn gebrand. De koffiebonen kan je dus 8 weken lang als verse koffie drinken. Na 8 weken noemen wij de koffiebonen niet meer vers. De koffiebonen zijn na 8 weken natuurlijk nog perfect te gebruiken, koffiebonen hebben namelijk een houdbaarheid van 1 jaar na branddatum.

Bewaar je bonen luchtdicht op een koele, droge en donkere plaats.

FAIRTRADE ÔÇô DIRECT TRADE

De Speciality CoffeeÔÇÖs worden rechtstreeks bij de boeren afgenomen. We weten dus alles over deze koffieÔÇÖs en over de boeren en de plantages. Op dit moment is er een rechtstreekse koffielijn met Brazili├ź waarmee o.a. de Santos Brasil mee gebrand wordt.

CIRCULAIR

Om verantwoorde koffie te maken willen wij alle producten zo veel mogelijk hergebruiken. Zo gebruikt een oesterzwamkwekerij uit Deventer de vliesjes die vrij komen tijdens het branden, samen met koffiedrab als grondstof voor het kweken van oesterzwammen en worden de jutezakken, waarin de ongebrande koffiebonen binnenkomen, omgetoverd tot plantenbakjes en big-shoppers bij Trajectum in Zutphen door mensen met een lichte verstandelijke beperking.

Na het branden worden de bonen verpakt in een stijlvolle, matzwarte verpakking m├ęt vershoudventiel en voorzien van branddatum.

Benieuwd naar onze koffiesoorten? Bestel hier een proefpakket koffiebonen voor thuis of op het werk!

MEEST GEKOZEN