Koffiebonen van CALOR zijn circulair

Home / Koffiepraat / blog / Koffiebonen van CALOR zijn circulair

Met CALOR kies je bewust en dat vind je terug in de hoge kwaliteit van de koffiebonen, het brandproces en de versheid van onze bonen.

Bij CALOR staan mens en milieu centraal. Zo gebruikt een oesterzwam kwekerij uit Deventer de vliesjes (welke tijdens het branden van de koffiebonen gescheiden worden samen met koffiedrab als grondstof voor het kweken van oesterzwammen. Op die manier dragen wij ons steentje bij aan een circulaire economie!

Onze branderij produceert naast heerlijke vers gebrande koffiebonen ook afval. Dit afval wordt zoveel mogelijk gescheiden in restafval, papier en plastic. Er zijn een aantal reststoffen waarvoor er een bijzondere hergebruik is gevonden zodat wij maatschappelijk verantwoord kunnen ondernemen. Zo ook de koffievliezen. Dit zijn de vliesjes welke gescheiden worden van de koffiebonen tijdens het branden.

Van koffieboon naar oesterzwam

De kweker gebruikt deze koffievliezen samen met koffiedrab als grondstof voor het kweken van oesterzwammen. Een duurzaam project ontwikkeld in samenwerking met meerdere maatschappelijke organisaties in Deventer. De vliezen zijn voor onze brander een afvalproduct die vrijkomt bij het branden van de koffiebonen. Sommige koffiebranderijen persen deze vliezen samen om deze met minder volume weg te gooien, maar in onze koffiebrander worden de vliezen in een speciale zak opgevangen. De zak wordt dichtgeknoopt en de kweker haalt de zakken elke week op.

CALOR – Kwekerij met oesterzwammen

In de kwekerij worden de vliezen door het koffiedrab gemengd en zorgen zo voor lucht in het mengsel. Daar worden ‘sporen’ aan toegevoegd en de zak wordt vervolgens 4 weken in het donker opgehangen. Zodra er knopen ontstaan wordt op die plekken de zak opengescheurd en wordt de zak juist in een lichte vochtige warme ruimte gehangen en kunnen de zwammen gaan groeien. Van elke zak kan ongeveer 2 maanden lang geoogst worden.

Het afval wat dan overblijft wordt vermalen (zonder plastic natuurlijk) en gecomposteerd.

10% korting op je bestelling?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting* op je eerste bestelling & 1 á 2 x per maand acties, nieuws en tips om alles uit jouw koffiemachine te halen.

*Niet geldig i.c.m. andere acties

10% korting op je bestelling?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting* op je eerste bestelling & 1 á 2 x per maand acties, nieuws en tips om alles uit jouw koffiemachine te halen.

*Niet geldig i.c.m. andere acties

Plaats een reactie

Calor premium quality coffee
8281 AA Genemuiden

038-3032564
info@calorkoffie.nl

Nieuwsbrief

Wil je het laatste koffie nieuws ontvangen over Calor, of liever elke maand een aanbieding van koffiebonen ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief?

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00