“Wat verschillen nu die espressobonen van de supermarkt met die van een kleine ambachtelijke koffiebranderij?” Een vraag die bij ons binnenkwam en waarop we graag ingaan door middel van onderstaand blog.

Kwantiteit: een kwaliteit bij grote koffiemerken

Je kunt ze niet allemaal over één kam scheren, maar veel merken koffiebonen die je in supermarkten en horeca aantreft, werken vanwege de grote vraag naar verse bonen koffie waaraan zij telkens moeten voldoen met een snelle koffiebrandmethode. Hierdoor kunnen deze merken veel distributiepunten ook snel en regelmatig in hun (koffie)behoeften voorzien. Voor een grote koffieleverancier is het een vereiste om snel grote hoeveelheden koffie te kunnen leveren. Niet alle koffiebonen zullen volgens de slow roast methode worden gebrand, maar snelheid, hoeveelheid en beschikbaarheid zijn de meest voorname kwaliteiten van deze koffieproducent. In het verlengde hiervan is dat eveneens de prijs van de koffie.

Vesheid & houdbaarheid

Onder verse koffiebonen verstaan wij bonen die tot 8 weken geleden zijn gebrand. De koffie kan je dus 8 weken lang als verse koffie drinken. Na 8 weken noemen wij de koffie niet meer vers. De koffie is na 8 weken natuurlijk nog perfect te gebruiken, koffie heeft namelijk een houdbaarheid van 1 jaar na branddatum.

Bewaar je bonen luchtdicht op een koele, droge en donkere plaats.

Hoe zit het met andere kwaliteiten?

koffiebonen

koffiebonen

Maar hoe zit het dan met de kwaliteit en versheid van de koffieboon zelf? Het meest objectieve antwoord is om te zoeken naar een zo betrouwbaar mogelijke test die gehouden is onder “supermarkt koffie”. Welke bonen en welke brandmethode zijn gebruikt? Kunnen ze de hoogste kwaliteit koffie bieden?

Wat versheid betreft, zit het ook wel prima, zou je in eerste instantie zeggen. Immers, de houdbaarheidsdatum zal niet zo gauw verstreken zijn als je een pak koffiebonen in de supermarkt koopt. Toch is er een verschil met Calor koffiebonen en hierop gaan we in de volgende alinea nader in.

Calor koffiebonen: een specialiteit met 5 “S”-sen

Net als de hierboven vermelde bonen komen ze van de(zelfde) koffieplant. Alleen: met Calor koffiebonen -afkomstig uit de kleine ambachtelijke branderij- kom je in de meer verfijnde koffiewereld. De kracht ligt sowieso niet in de kwantiteit -aan bulkvraag koffiebonen kunnen wij niet voldoen-, maar in de verfijning en specialisatie van het product koffie. Derhalve branden wij geen bulk-, maar enkel slow roast coffee. Om gemakkelijker de plussen van Calor te onthouden, hebben we ze samengevat in 5 “S”-sen:

Specialty coffee: hoogste kwaliteit Arabica en Robusta bonen van één plantage of koffieregio
Slow roast methode: ambachtelijke koffiebrandmethode waarbij de bonen langzaam worden geroosterd. die de beste smaak en aroma uit de koffieboon naar boven haalt
Supervers: onze koffiebonen worden direct na de branddatum verzonden: verser kan je bonen koffie niet zijn. Daarom vermelden wij de branddatum ook op onze verpakking
Sustainability oftewel duurzaamheid. We werken met de meest energiezuinige koffiebrander. Ook staat circulair gebruik bij ons hoog in het vaandel. Zo veel als mogelijk hergebruiken wij productie-afval en verpakkingsmaterialen in de verwerking van andere producten of nieuwe aanplant.
Solide: anders uitgedrukt: betrouwbaar. Wij kennen de koffieboeren en drijven rechtschapen handel met hen. Door een schappelijke prijs voor onze koffiebonen te vragen, kunnen wij staan garant voor een solide en eerlijke business. Dus niet alleen wij, maar ook u betalen een eerlijke prijs!

Eigenlijk kunnen we nog wel een zesde “S” toevoegen:
Seco ofwel: droog in het Portugees. Geen vette, maar droge bonen en daarmee een perfecte boon voor je koffiemachine.

Proef zelf het verschil in (di)verse bonenkoffie

We hopen dat je door het lezen van deze blog wat wijzer ben geworden in de wereld van (vers gemalen en verse bonen)koffie. Wil je het verschil zelf proeven, dan raden we je aan om een bekend merk koffiebonen uit de supermarkt én een slow roast koffie van Calor te kopen en samen uit te proberen. We zijn benieuwd naar jouw beleving!