Duurzaamheid gaat bij CALOR heel ver. Wij willen ons houden aan het voorschrift om de aarde te bouwen en te bewaren. Dat is onze way of life.
Duurzaamheid is bij CALOR een dagelijks terugkerend onderwerp. Wij geloven dat ieder mens impact heeft op het milieu en ook zijn en/- of haar verantwoordelijkheid hierin dient te nemen.
Om hier iets concreter in te zijn noemen we een aantal voorbeelden:
- CALOR koffiebonen worden gebrand met een Loring koffiebrander, deze verbruikt tot 80% minder gas
- Hergebruik van de koffievliesje die vrijkomen tijdens het branden
- Jutezakken wordt nieuwe leven ingeblazen door mensen met een licht verstandelijke beperking
1. Duurzaam koffiebonen branden met 80% minder gasverbruik
Doordat er geen naverbrander nodig is gebruikt de brander veel minder gas en bovendien stoot de Loring ook geen rook uit. Het gepatenteerde ontwerp heeft één brander deze roostert de koffiebonen en verbrand ook rook, waardoor er geen naverbrander meer nodig is. Daardoor blijven de bonen schoon en de smaak voller. Doordat er 80% minder gas verbruikt wordt is deze koffiebrander de duurzaamste brander op dit moment. Waardoor de koffiebonen perfect gebrand, maar toch heel ‘groen’ blijven.
2. Van koffieboon naar oesterzwam
Een oesterzwam kwekerij uit Deventer gebruikt de koffievliesjes die vrijkomen tijdens het branden samen met koffiedik voor het kweken van oesterzwammen. Een duurzaam project ontwikkeld in samenwerking met meerdere maatschappelijke organisaties in Deventer. De vliezen zijn voor de branderij een afvalproduct die vrijkomt bij het branden van de koffiebonen. Sommige koffiebranderijen persen deze vliezen samen om deze met minder volume weg te gooien, bij ons worden de vliezen in een speciale zak opgevangen. De zak wordt dichtgeknoopt en de kweker haalt de zakken elke week op.
3. Hergebruik van jutezakken
De ongebrande koffiebonen komen altijd binnen bij de branderij in jute zakken. Jute groeit als een soort rietplant in warme vochtige landen als Bangladesh en India. De stengels worden vervolgens handmatig verwerkt tot draden. Jute is één van de goedkoopste vezels en naast katoen ook de meest gebruikte. Jute is volledig biologisch afbreekbaar en daarmee ontzettend duurzaam. Jute wordt dus onder andere gebruikt om koffiezakken van te maken. Vaak zet de koffieboerderij of coöperatie een stempel op de zak met de naam van de koffie, de bedrijfsnaam en naam van het land er op.
Trajectum is een zorginstelling in Zutphen en helpt licht verstandelijk beperkte mensen met wonen, leren en werken. In het kader van werken, wordt in het naaiatelier van Trajectum van de jute koffiezakken verschillende andere gebruiksvoorwerpen gemaakt. Zoals plantenzakjes, big shoppers en handtassen. Hierdoor is door het hergebruik van dit afvalmateriaal een nieuwe functie ontstaan. Waarbij we ook nog een derde partij kunnen laten profiteren van de inkomsten. Maatschappelijk verantwoord ondernemen komt hier goed tot zijn recht!
Over CALOR
Het brandproces
In de koffiebranderij worden dagelijks koffiebonen gebrand op ambachtelijke en duurzame wijze. Met de nadruk op dagelijks want dat is hét uitgangspunt van Calor: vers. Vers gebrand en de volgende dag aan huis geleverd met branddatum op de verpakking.
Dit doen we met de slow roast methode, dit is meer roosteren dan branden op ongeveer 200 graden. Zo krijgt elke boon de tijd om zijn karaktervolle smaak en aroma te ontwikkelen.
Versheid & houdbaarheid
Onder verse koffiebonen verstaan wij koffiebonen die tot 8 weken geleden zijn gebrand. De koffiebonen kan je dus 8 weken lang als verse koffie drinken. Na 8 weken noemen wij de koffiebonen niet meer vers. De koffiebonen zijn na 8 weken natuurlijk nog perfect te gebruiken, koffiebonen hebben namelijk een houdbaarheid van 1 jaar na branddatum.
Bewaar je bonen luchtdicht op een koele, droge en donkere plaats.
Fairtrade – Direct trade
De Speciality Coffee’s worden rechtstreeks bij de boeren afgenomen. We weten dus alles over deze koffie’s en over de boeren en de plantages. Op dit moment wordt de Brasil Yellow Bourbon rechtstreeks ingekocht bij de boer (direct trade) waarmee ook de Classico wordt gebrand.