DE OORSPRONG VAN CALOR KOFFIE

De liefde voor ambachtelijke koffie ontstond tijdens een reis door Italië. Een overheerlijke kop koffie werd gezet met een Bialetti Moka Express, de voorloper van de traditionele espressomachine. De beleving van het prachtige gepruttel, de heerlijke geur en de smaak van verse koffiebonen zorgden ervoor dat ik deze koffie eenmaal thuis in Nederland ook wilde drinken. Daarom werd in augustus 2014 CALOR KOFFIE opgericht: met een mix van een hoogwaardige kwaliteit koffiebonen, een optimaal brandproces en het zorgen voor maximale versheid te komen tot de ambachtelijke koffie die CALOR nu is.

AMBACHTELIJK SLOW ROAST BRANDPROCES

In de koffiebranderij worden de koffiebonen dagelijks op ambachtelijke wijze gebrand. Met de nadruk op “dagelijks”, want dat is hét uitgangspunt van Calor: vers. Vers gebrand en de volgende dag aan huis geleverd met branddatum op de verpakking. Dit doen we met de slow roast methode: dit is meer roosteren dan branden op ongeveer 200 graden. Op deze wijze krijgt elke koffieboon de tijd om zijn karaktervolle smaak en aroma te ontwikkelen.

VERSHEID & HOUDBAARHEID

Na het branden worden de bonen verpakt in een stijlvolle, matzwarte verpakking mét vershoudventiel en voorzien van branddatum. Onder verse koffiebonen verstaan wij koffiebonen die tot 8 weken geleden zijn gebrand. De koffiebonen kan je dus 8 weken lang als verse koffie drinken. Na 8 weken noemen wij de koffiebonen niet meer vers. De koffiebonen zijn na 8 weken natuurlijk nog perfect te gebruiken. Koffiebonen hebben immers een houdbaarheid van 1 jaar na branddatum. Deze bonen moet je dan wel luchtdicht op een koele, droge en donkere plaats bewaren.

FAIRTRADE – DIRECT TRADE KOFFIE

Calor koffie levert u Fair Trade coffee. De Speciality koffievarianten worden rechtstreeks bij de boeren uit 15 verschillende -bekende en minder bekende- koffieproducerende landen afgenomen. Dankzij deze directe lijnen zijn we goed bekend met de boeren, hun plantages en de koffiesoorten die zij u en ons bieden. Op dit moment is er een rechtstreekse koffielijn met Colombia waarmee o.a. de Classico en Suave 100% Arabica Medium Roast koffiebonen worden gebrand.

DUURZAAM – ECO VRIENDELIJK CIRCULAIR GEBRUIK

Om verantwoorde koffie te maken willen wij alle producten zo veel mogelijk hergebruiken. Zo worden zowel de vliesjes die vrij komen bij ons brandproces als onze koffiedrab gebruikt door een oesterzwamkwekerij uit Deventer en dienen deze ingrediënten als grondstof voor het kweken van oesterzwammen. De jute zakken waarin de ongebrande koffie wordt geleverd, worden door medewerkers van Trajectum in Zutphen gebruikt en omgetoverd tot plantenbakjes en big shoppers.