Verse koffiebonen

Koffieboon een vers product?

Als je het hebt over versproducten, denk je als consument niet meteen aan een koffieboon. Enerzijds is dat logisch: koffiebonen vind je immers ook niet op een plek bij de groente, vleeswaren en zuivelproducten binnen de versafdeling van de supermarkt.
Anderzijds zullen koffiebonen na een of twee weken na het branden niet bederven. Maar als je ze niet vers bewaart, dan gaan ze wel in kwaliteit achteruit. In de verse koffieboon bevinden zich oliën die de koffie de unieke aangename smaak en geur geven. Na het branden worden de koffiebonen opgevangen in een reservoir en direct luchtgekoeld naar kamertemperatuur. Hierdoor worden kostbare aroma’s bewaard en het verouderingsproces zoveel mogelijk geremd. Immers, zodra een koffieboon gebrand is begint al het verouderingsproces. Dat betekent dat koffie kracht en smaak verliest.

Hoe bewaar je vers gebrande koffiebonen het best?
Laten we je dan eerst antwoord geven op de vraag wat de versheid van deze koffiebonen het meest bedreigt. De zogenaamde vijanden die de kwaliteit van de gebrande koffieboon doet verminderen:
-zuurstof

blootstellen aan lucht doen de oliën sneller vervliegen; de boon gaat “oxyderen”
-vocht

de boon absorbeert vocht wanneer dit zich in zijn omgeving bevindt
-licht

beïnvloedt de smaak van koffie op den duur nadelig
-warmte

de boon gaat hierdoor zweten, wordt vochtig
-geurtjes

de koffieboon neemt geurtjes op, b.v. in bewaarblik waarin ander product is bewaard
.
Bewaar de koffiebonen dus:
Luchtdicht
Droog
Donker
Op kamertemperatuur
Geurvrij

Verpakking Calor koffie belangrijk vershoudmiddel

De koffiebonen worden verpakt in een verpakking met vershoudventiel. Een kleine, luchtdichte zak, voorzien van een ventilatieklepje, een zogenaamde ‘one-way valve’. De lucht (koolstofdioxide) die na het roosteren vrijkomt kan wel naar buiten ontsnappen, maar zuurstof van buiten kan niet in de verpakking komen. Op deze manier worden de bonen vers in de koffieverpakking vers gehouden.

Is de koffiezak eenmaal geopend dan kunt de koffiebonen beter op een droge, koele en luchtdichte plaats bewaren.
Koel, droog en donker bewaren
In de koffieboon zitten oliën die de koffie zijn unieke smaak en aroma geeft. Wil je zo lang mogelijk van de optimale smaak en geur blijven genieten, bewaar je koffiebonen dan koel, droog en donker en zo luchtdicht als mogelijk.
In verpakking in een koffie bewaarblik of -bus. Glazen pot met deksel met kunststof vacuüm afsluiting zou een optie kunnen zijn, maar dan in verpakking en in donkere voorraadkast.
Je kunt beter af en toe het reservoir van je koffiemachine of espressoapparaat half vullen dan in één keer tot aan de rand.

.