Koffie nieuwsSingle origin coffee, single estate coffee, specialty coffee (specialtycoffee) en blends

We vergelijken 3 koffiesoorten:

Single origin, single estate, specialty coffee.

Er zijn veel verschillende aanduidingen voor verschillende soorten koffie. En dat is maar goed ook, je wilt immers weten wat je drinkt. Zoals je specifiek een glas wijn besteld in de horeca zal dit in de toekomst ook gaan met koffie. De koffiekaart wordt steeds uitgebreider en je kan in de toekomst steeds vaker een Santos Brasil of Ethiopië Yirgacheffe bestellen. Wij drinken ‘m het liefst aan de bar, vers bereid onder druk van 9 bar!

Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een blend of melange en een Specialty Coffee? Wij leggen het graag uit!

 

• Single Origin = afkomtsig uit één regio

• Single Estate = van één boerderij
• Speciality coffee = Een kleine partij van ca. 5 – 100 zakken á 25 kg

• Blends = meerdere koffiesoorten bij elkaar

Single Origin Coffee

Koffiebonen afkomstig uit één land of regio van herkomst noemt men Single Origin koffie. Een oorsprongsdocument toont dan ook aan dat het koffiebonen zijn uit één bepaald land. Daarnaast is dit af te lezen op de jutezak waar de groene bonen in verpakt zijn.

CALOR Single Origin koffiebonen: CALOR Ethiopië Yirgacheffe

CALOR Ethiopië Yirgacheffe koffiebonen specialtycoffee

Single Estate Coffee

Deze koffiebonen komen uit een bepaald land, dus single origin, maar bovendien is van deze koffiebonen bekend uit welke regio, welke plaats en zelfs van welke boerderij ze afkomstig zijn. De koffiebonen krijgen dan de toevoeging single estate (van één boerderij). Bij Single Estate bonen is vaak een zeer specifieke smaak herkenbaar, vergelijkbaar met wijn van een bepaalde wijnboerderij, bovendien is de prijs meestal iets hoger dan single origin koffiesoorten.

Single Estate koffiebonen zijn: CALOR Santos Brasil koffiebonen en CALOR Brasil Yellow Bourbon koffiebonen.

CALOR Santos Brasil koffiebonen 3x 1 kg

CALOR Santos Brasil koffiebonen specialtycoffee


CALOR Brasil Yellow Bourbon koffiebonen specialtycoffee

CALOR Brasil Yellow Bourbon koffiebonen specialtycoffee

Speciality Coffee

Een specialty coffee is een zeer kleine partij (van vijf tot 100 zakken, meestal ongeveer 40 zakken) van een enkele boerderij die apart gezet wordt, omdat deze een cupping topscore van 85+ heeft. De meeste microlots komen van één enkele boer, maar ze kunnen ook de crème de la crème van de oogst van een landgoed of coöperatie zijn. Door het kleine aanbod is de prijs van de specialty koffiebonen hoger.

Blends of melanges

Dit zijn koffiebonen uit verschillende landen en werelddelen samengesteld tot één blend of melange. Met een blend kan je alle smaakpupillen prikkelen. Je kan verschillende smaken ontwikkelen, bijvoorbeeld een blend voor een krachtige espresso of een milde koffie. De blends van CALOR worden veelal samengesteld uit Single Origins, denk bijvoorbeeld aan koffiebonen uit Colombia, Guatemala, Brazilië en Kenia. Twee blends van CALOR zijn bijvoorbeeld de CALOR Classico en CALOR Suave.

CALOR Suave koffiebonen

CALOR Suave koffiebonen


CALOR Classico koffiebonen 1 kg

CALOR Classico koffiebonen 1 kg

 

Het brandproces

In de koffiebranderij worden dagelijks koffiebonen gebrand op ambachtelijke wijze. Met de nadruk op dagelijks want dat is hét uitgangspunt van Calor: vers. Vers gebrand en de volgende dag aan huis geleverd met branddatum op de verpakking.

Dit doen we met de slow roast methode, dit is meer roosteren dan branden op ongeveer 200 graden. Zo krijgt elke boon de tijd om zijn karaktervolle smaak en aroma te ontwikkelen. Lees meer over het brandproces

Versheid & houdbaarheid

Onder verse koffiebonen verstaan wij koffiebonen die tot 8 weken geleden zijn gebrand. De koffiebonen kan je dus 8 weken lang als verse koffie drinken. Na 8 weken noemen wij de koffiebonen niet meer vers. De koffiebonen zijn na 8 weken natuurlijk nog perfect te gebruiken, koffiebonen hebben namelijk een houdbaarheid van 1 jaar na branddatum.

Bewaar je bonen luchtdicht op een koele, droge en donkere plaats.

Fairtrade – Direct trade

De Speciality Coffee’s worden rechtstreeks bij de boeren afgenomen. We weten dus alles over deze koffie’s en over de boeren en de plantages. Op dit moment is er een rechtstreekse koffielijn met Brazilië waarmee o.a. de Classico.

Circulair

Om verantwoorde koffie te maken willen wij alle producten zo veel mogelijk hergebruiken. Zo gebruikt een oesterzwamkwekerij uit Deventer de vliesjes die vrij komen tijdens het branden, samen met koffiedrab als grondstof voor het kweken van oesterzwammen en worden de jutezakken, waarin de ongebrande koffiebonen binnenkomen, omgetoverd tot plantenbakjes en big-shoppers bij Trajectum in Zutphen door mensen met een lichte verstandelijke beperking.

Na het branden worden de bonen verpakt in een stijlvolle, matzwarte verpakking mét vershoudventiel en voorzien van branddatum.

 

✓ Snelle levering ✓ Vers gebrand ✓ €3,95 verzendkosten ✓ Gratis bezorging v.a. €35,-

MEEST GEKOZEN

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen