2x Koffiebonen: Wat is het verschil tussen espressobonen en koffiebonen?

Home / Koffiepraat / blog / 2x Koffiebonen: Wat is het verschil tussen espressobonen en koffiebonen?

Wat is toch het wezenlijke verschil tussen espressobonen en koffiebonen? Bij CALOR, waar we koffiebonen behandelen als delicate juwelen, lichten we deze vraag graag toe.

Espressobonen versus koffiebonen

Het verschil tussen espressobonen en koffiebonen? Er is geen noemenswaardig onderscheid tussen deze twee, een verrassende onthulling, nietwaar? De term ‘espressobonen’ verwijst vaak naar bonen die donkerder gebrand zijn voor het bereiden van espresso. Echter, en hier komt de crux, deze donkere branding kan een ware misdaad zijn tegen de subtiele smaken van de boon, vaak resulterend in een bittere nasmaak die menig koffieliefhebber doet fronsen.

Bij CALOR nemen we een elegantere route. We kiezen altijd voor een medium branding, een ware ode aan de boon in zijn meest zuivere vorm. Zo behouden we de eigenschappen van elke blend of single-origin boon. Geen bitterheid, geen overdaad, slechts perfectie. Of het nu gaat om een krachtige espresso of een klassieke koffie, onze bonen leveren een symfonie van smaken, een evenwichtige en rijke ervaring die elke keer weer verrukt. Neem bijvoorbeeld de Calor Ethiopië Yirgacheffe of de Calor Classico, beide perfect voor een krachtige espresso maar wel medium gebrand. Zo is het mysterie van espressobonen versus koffiebonen opgelost. Met een knipoog en een zorgvuldige brandtechniek, natuurlijk.

De kunst van het branden, meer dan hete lucht

CALOR Classico - droge koffiebonen

Bij CALOR is het branden van koffiebonen een sensatie. We hebben het niet over een simpele lichte branding voor een zachte, bijna zure smaak, noch over een donkere branding die een kopje koffie de bitterheid en kracht van een opgewekte storm geeft. Nee, bij ons gaat het om de medium branding – een perfecte balans die zowel de subtiliteit als de intensiteit van de koffieboon sublimeert. Dat is ook direct het antwoord op de vraag: er is geen verschil tussen espressobonen en koffiebonen.

Het verschil

Deze medium branding staat ver boven de lichte en donkere brandingen; het is voor ons de gouden standaard en maakt volgens ons het verschil. Onze medium roast branding is een meesterwerk dat de essentie van de koffieboon in al zijn pracht onthult, een harmonieus samenspel van smaken en aroma’s dat een ongeëvenaarde koffie-ervaring biedt. Bij CALOR branden we alleen medium roast, omdat we geloven in de superioriteit van deze methode, die elke nuance van de boon naar voren brengt en het beste van twee werelden samenbrengt.”

Koffiesmaken

Ons assortiment is als een schilderspalet, vol met de meest uiteenlopende smaken. Van de subtiele hint van citrus tot de diepe, aardse tonen van chocolade – onze koffie is een symfonie voor de zintuigen.

verschil espressbonen vs koffiebonen calor loring

Espresso, voor de fijnproever

Om de perfecte espresso te maken zul je meerdere zaken goed voor elkaar moeten hebben. Het vergt een fijne maling, precieze druk, en natuurlijk een vleugje bravoure. Bij CALOR weten we dat onze veelzijdige koffiebonen het maximale uit elke koffiemachine zullen halen.

Waarom Calor geen espressobonen verkoopt maar koffiebonen

Bij CALOR zijn we niet van de halve maatregelen. Onze koffiebonen zijn zo veelzijdig dat ze elke espresso-liefhebber in vervoering kunnen brengen, zonder de noodzaak van een speciale ‘espressoboon’.

Wat is het verschil tussen espressobonen en koffiebonen?

Er is geen verschil tussen espressobonen en koffiebonen. De term kan aangeven of de bonen geschikt zijn om espresso van te maken. Je krijgt dan vaak donkerder gebrande koffiebonen terwijl koffiebonen vaak medium gebrand zijn. Bij Calor zoeken we in de bonen zelf de intensiteit van de blend of single-origine bepalen en blijft de branding altijd hetzelfde; medium roast.

Kan ik met CALOR koffiebonen een goede espresso maken?

Jazeker! Onze bonen zijn veelzijdig genoeg om zowel voor reguliere koffie als voor espresso gebruikt te worden.

Is donkerder gebrand synoniem voor sterker?

In de wereld van de koffie is ‘donker’ inderdaad vaak synoniem voor ‘sterk’. Maar laten we niet vergeten, sterkte is subjectief.

Zijn donker gebrande koffiebonen slecht voor je koffiemachine?

Als je koffiebonen donker brand gaan deze zichtbaar “zweten”. De oliën komen dan naar de oppervlakte van de boon en dit worden ook wel vetten genoemd. Als deze vette koffiebonen in de machine terecht komen is dat slecht voor de werking van de maalschijven en de rest van de machine.

Wat maakt een koffieboon smaakvol?

De oorsprong, het type boon, en vooral het brandproces zijn bepalend voor de smaak van de koffie. Jij hebt zelf ook invloed op de smaak door bijv. de maalschijven van je volautomaat opnieuw af te stellen.

Hoe kies ik de juiste CALOR koffiebonen?

Dat is een kwestie van persoonlijke smaak. Of je nu houdt van een zachte streling of een krachtige omhelzing in je kopje, CALOR heeft het allemaal. Je kan onze koffie-keuzehulp gebruiken om tot jouw perfecte boon te komen.

Zijn koffiebonen van Calor vers gebrand?

In tegenstelling tot koffiebonen die je in supermarkt vindt, worden onze CALOR koffiebonen vers gebrand. Deze kunnen soms 6 tot 8 maanden in een magazijn liggen voordat ze bij jou in je koffiemachine terecht komen. Dit komt de smaak niet ten goede.

Hoe bewaar ik mijn koffiebonen?

Behandel ze als je dierbaarste schatten: koel, droog, en hermetisch afgesloten.

Tot slot

Bij CALOR streven we ernaar om bonen te leveren die zowel veelzijdig als van hoge kwaliteit zijn, zodat onze klanten het maximale uit hun koffie-ervaring kunnen halen, ongeacht hun favoriete bereidingsmethode.

Of je nu een espresso-liefhebber bent of een liefhebber van een klassiek kopje koffie, onze bonen zullen je zeker niet teleurstellen. Ik hoop dat je nu, gewapend met deze kennis, vol vertrouwen je volgende kopje koffie zult zetten. En onthoud: in de wereld van koffie zijn het de kleine dingen die het grote verschil maken. Proost!

1 gedachte over “2x Koffiebonen: Wat is het verschil tussen espressobonen en koffiebonen?”

Reacties zijn gesloten.

Calor premium quality coffee
8281 AA Genemuiden

038-3032564
info@calorkoffie.nl

Genieten vanuit je email-inbox

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en profiteer niet alleen van 10% korting op je eerste bestelling, maar ontvang ook maandelijks exclusieve aanbiedingen en waardevolle tips en tricks voor het zetten van de perfecte koffie.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00