Wat is een Flat White?

Home / Koffiepraat / blog / Wat is een Flat White?

Wat is een Flat White? Ontdek de perfecte combinatie van espresso en melkschuim

De flat white wint snel aan populariteit in koffiebars over de hele wereld, maar wat is het nu precies? Deze koffieklassieker komt oorspronkelijk uit Australië en Nieuw-Zeeland en biedt een ideale balans tussen een krachtige espresso en zijdezachte melk. In deze blog duiken we in wat een flat white is, hoe je er zelf een maakt en wat de verschillen zijn met andere koffiesoorten zoals cappuccino en koffie verkeerd.

De oorsprong

De exacte oorsprong blijft een lastig te achterhalen, maar het is wel duidelijk dat de roots liggen in Australië en Nieuw-Zeeland. Deze “Antipodean” koffie werd populair in de jaren ’80 in de koffiebars van Sydney en Melbourne. Het drankje werd al snel een favoriet onder de lokale bevolking vanwege zijn sterkere smaak in vergelijking met een cappuccino en zijn subtielere melksmaak ten opzichte van een latte.

Vandaag de dag is deze koffiesoort wereldwijd geliefd en wordt het geserveerd in koffiebars van Amsterdam tot New York. De unieke combinatie van smaak en textuur maakt het een blijvende favoriet in de koffiewereld.

Wat is het verschil tussen een cappuccino en een flat white?

Een flat white en cappuccino lijken op het eerste gezicht op elkaar, maar het verschil zit in de textuur en verhouding. Een cappuccino heeft gelijke delen espresso, gestoomde melk en melkschuim, wat zorgt voor een luchtige schuimlaag bovenop. Een flat white daarentegen heeft minder schuim en meer gestoomde melk, wat zorgt voor een romigere en vollere textuur waarin de smaak van de espresso goed naar voren komt.

Hoe verschilt een flat white van koffie verkeerd?

Koffie verkeerd, de Nederlandse versie van een latte, bevat ongeveer evenveel melk als koffie. Een flat white onderscheidt zich door zijn microfoam, een dunne en zijdezachte schuimlaag, en een kleinere hoeveelheid melk. Dit zorgt ervoor dat de espresso in deze koffiesoort sterker naar voren komt, wat een intensere smaak oplevert.

Hoe maak je zelf een flat white?

Wil je thuis een koffiesoort maken? Volg dan deze eenvoudige stappen:

1. Bereid een dubbele espresso met je espressomachine.

2. Verwarm 150 ml melk en gebruik een stoompijpje om een microfoam te maken. Zorg voor een zijdezachte textuur met kleine luchtbelletjes.

3. Schenk de melk langzaam in de espresso, zodat de melk en koffie gelijkmatig vermengen.

Succes!

Waarom heet het een flat white?

De naam “flat white” komt van de dunne laag microfoam bovenop de koffie. In tegenstelling tot de dikke schuimlaag van een cappuccino is het schuim bij een flat white vlak, waardoor de melk glad en romig blijft. Dit zorgt voor een subtiele, zijdezachte afwerking.

Wat is sterker: een flat white of een latte macchiato?

Een flat white is over het algemeen sterker dan een latte macchiato. Dat komt doordat een flat white een dubbele espresso bevat met minder melk, wat de koffiesmaak meer naar voren laat komen. Een latte macchiato bevat daarentegen meer melk, waardoor de koffie milder smaakt.

Welke koffie is sterker dan cappuccino?

Door de verhouding tussen espresso en melk is een flat white sterker dan een cappuccino. Met minder melk blijft de krachtige smaak van de dubbele espresso beter behouden. Voor koffieliefhebbers die op zoek zijn naar een intensere koffiebeleving, is de flat white de ideale keuze.

Waarom zijn flat whites zo klein?

Flat whites worden meestal geserveerd in een kopje van 150 tot 180 ml. Dit formaat zorgt voor de perfecte verhouding tussen espresso en melk, zodat de smaak van de koffie niet overschaduwd wordt door de melk. Hierdoor krijg je een geconcentreerde, romige koffie met een krachtige smaak.

Wat is sterker: een flat white of een latte?

Een flat white is sterker dan een latte, omdat de verhouding tussen melk en koffie verschilt. Bij een latte wordt meer melk gebruikt, waardoor de smaak zachter en romiger wordt. Een flat white bevat minder melk, waardoor de dubbele espresso prominenter aanwezig blijft.

Ga een stapje verder met latte art

Een van de leuke aspecten van een koffie met melk is de mogelijkheid om latte art te maken. Dit voegt niet alleen een visueel element toe, maar kan de koffie-ervaring ook verbeteren. Begin met een goede basis van espresso en microfoam, en oefen met het gieten van patronen zoals hartjes of bladeren. Het vergt wat oefening, maar met geduld kun je je vrienden en familie verrassen met je barista-vaardigheden.

wat is een flat white

Flat white variaties over de hele wereld

Hoewel de deze koffiesoort zijn oorsprong heeft in Australië en Nieuw-Zeeland, heeft het drankje zich wereldwijd verspreid en zijn er lokale variaties ontstaan. Zo voegen barista’s in de Verenigde Staten vaak extra melk toe voor een zachtere smaak, terwijl in Azië soms gezoete gecondenseerde melk wordt gebruikt. In Europa zie je variaties met een vleugje cacao of kardemom voor een unieke smaakervaring.

Ontdek onze koffiebonen

Voor de beste smaak heb je natuurlijk de beste koffiebonen nodig. Bij Calor bieden we vers gebrande koffiebonen die perfect passen bij de rijke smaak van een flat white. Probeer bijvoorbeeld onze Calor Brasil Yellow Bourbon voor een rijke en volle smaak. Deze koffiebonen komen mooi door de melk heen waardoor je altijd een volle smaak krijgt.

Calor premium quality coffee
8281 AA Genemuiden

038-3032564
info@calorkoffie.nl

Genieten vanuit je email-inbox

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en profiteer niet alleen van 10% korting op je eerste bestelling, maar ontvang ook maandelijks exclusieve aanbiedingen en waardevolle tips en tricks voor het zetten van de perfecte koffie.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00