De beste koffiebonen

Home / Koffiepraat / blog / De beste koffiebonen

De beste Arabica koffiebonen

Calor staat sinds 2014 bekend om haar hoge kwaliteit Arabica koffiebonen. Met name de volle smaak kenmerkt onze blends en Single-Origins. Dat zit ‘m niet alleen in het brandproces. Natuurlijk, we branden onze koffiebonen vers en zorgen voor een perfecte branding; egaal bruin van kleur, donker zoet geurend en gelijk van vorm en grootte. Maar voordat we de koffie hebben gebrand is er een heel proces aan vooraf gegaan. Voor velen een niet tastbaar en vaak onduidelijk proces. Elke koffieboon is dan namelijk al meermalen met de hand geselecteerd. En om in kwaliteit uit te blinken willen wij alleen de beste koffiebonen branden.

Welke groene koffiebonen zijn slecht?

Het selectieproces van groene Arabica koffiebonen begint al tijdens het productieproces in het land van herkomst en gaat door tot in de koffiebranderij waar nog een extra controle plaatsvindt. Onze klanten willen continuïteit in kwaliteit en dus is het laatste wat we willen dat er alsnog “slechte koffiebonen” in de branderij terecht komen. Dit kan de smaak van de hele blend verpesten. Om te kunnen selecteren moet je ergens aan kunnen meten. Daarvoor heeft de Specialty Coffee Association (SCA)classificatienormen opgesteld. Met dit wereldwijd gebruikte classificatiesysteem kunnen groene koffiebonen op een makkelijke manier vergeleken worden en slechte bonen snel worden geïdentificeerd.

beste koffiebonen
Beste koffiebonen

Bonenselectie volgens strenge selectiemethode

Er wordt 300 gram ongebrande koffiebonen als sample genomen. Deze wordt uitgespreid op het liefst een donkere ondergrond. Daarbij wordt een goede lamp gebruikt. Vervolgens worden de bonen gecheckt op gebreken en schade, volgens het onderstaande schema:

Het aantal gebreken in de sample bepaald vervolgens de “Grade” van de koffie.

  • Een specialty coffee mag niet meer dan vijf volledige gebreken per 300 gram groene koffiebonen hebben. Primaire gebreken zijn helemaal niet toegestaan. Specialty koffie moet daarnaast ook nog eens tenminste één onderscheidend kenmerk hebben. Zoals een kenmerkende smaak, aroma, body of zuurgraad. Daarnaast moet het vrij zijn van fouten en smetten.
  • Een premium grade koffie mag niet meer dan 8 volledige defecten per 300 gram hebben. Primaire gebreken zijn toegestaan. Ook deze koffie moet daarnaast tenminste één onderscheidende kenmerk hebben in de smaak, het aroma, body of de zuurgraad. Verder moeten de bonen vrij zijn van fouten en mogen in de sample slechts drie onrijpe koffiebonen zitten.
  • Een exchange grade koffie mag niet meer dan 9-23 volledige defecten per 300 gram hebben. Het moet 50% in gewicht zijn boven schermgrootte 15 met niet meer dan 5% van de schermgrootte onder 14. Er zijn maximaal 5 onrijpe koffiebonen toegestaan.
  • Slechte kwaliteit koffie heeft meer dan 25 gebreken per 300 gram groene koffiebonen. De koffiebonen worden gebrand en gecupt om de kenmerken van de koffie te ontdekken.

Koffiebonen kijken, proeven en nog eens kijken en proeven

Bij Calor gebruiken wij alleen 100% Arabica koffiebonen. Wees gerust, alleen de beste Arabica koffiebonen komen bij ons terecht. Onze vaste koffieleveranciers werken allemaal met deze selectiemethode voordat de groene koffiebonen überhaupt ingekocht wordt. Na deze selectie op zicht wordt vervolgens, door de leverancier, de sample nog gebrand en gecupt. Wordt de koffie dan nog steeds als uitstekend aangemerkt pas dan worden de ongebrande koffie bonen ingekocht. Is de koffie geïmporteerd dan wordt opnieuw een sample aan een kwaliteitskeuring onderworpen en de vergeleken met de eerder ontvangen sample. Is ook deze controle goed, pas dan worden de ongebrande koffiebonen bij ons aangeboden en gebrand.

Direct Trade koffiebonen

Er zijn steeds meer manieren om rauwe Arabica koffiebonen in te kopen. Bijvoorbeeld direct bij een koffieboer of coöperatie. Direct trade is een nobel streven, toch zit er wel een kwaliteitsrisico aan. Zo kregen wij laatst een sample groene bonen uit Thailand in handen. Er was duidelijk geen selectieprocedure toegepast door een leverancier of tussenhandelaar. Onze koffiebrander zag gelukkig direct dat de bonen ver beneden onze kwaliteitsnormen waren. Insectengaatjes, rare verkleuringen, kapotte bonen, veel te veel gebreken. Deze bonen zijn dan ook snel uit de koffiebranderij verwijderd. Het selecteren van groene koffiebonen is geen overbodige luxe blijkt. Bovendien een goede les dat het hebben van een betrouwbare koffieleverancier zorgt voor continuïteit in de kwaliteit van onze koffiebonen.

Wil je onze kwaliteitskoffie ontdekken? Met één van onze proefpakketten kun je op eenvoudige wijze jouw proefpakket kiezen voor een vaste prijs en gratis verzending.

Plaats een reactie

Calor premium quality coffee
8281 AA Genemuiden

038-3032564
info@calorkoffie.nl

Genieten vanuit je email-inbox

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en profiteer niet alleen van 10% korting op je eerste bestelling, maar ontvang ook maandelijks exclusieve aanbiedingen en waardevolle tips en tricks voor het zetten van de perfecte koffie.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00